Donderdag 4 mei - Het boek is klaar!

Daar is 'ie dan, het boek Rottumeroorlog! Hij is te bestellen via: https://www.vangorcum.nl/100-516_Rottumeroorlog


Dinsdag 6 december  - Facebookbericht Koninklijke van Gorcum Assen

Vorige week was auteur Ties Groenewold bij ons op bezoek om het contract te tekenen van zijn boek over het eiland Rottumeroog tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit tweede boek van Ties krijgt de passende titel Rottumeroorlog. Het boek wordt voorzien van uniek beeldmateriaal, o.a. afkomstig uit persoonlijke fotoalbums van de Duitse soldaten en zal in het voorjaar van 2023 verschijnen.Gerard Alberts van ontwerpbureau AlbertsKleve heeft alvast een fraai omslag voor dit bijzondere boek gemaakt.

Het boek is vanaf januari 2023 al te reserveren. Hou onze pagina https://www.facebook.com/KVGcultuur goed in de gaten!

Foto: Erik Dijkstra - Koninklijke van Gorcum


Maandag 26 september - update boek

Eindelijk maar toch, na het al een paar jaar uitgesteld te hebben ga ik deze week echt beginnen met het schrijven van mijn tweede boek. Namelijk die over Rottumeroog in oorlogstijd.

De eerste plannen hiervoor waren er al in 2016, maar het ontbrak veelal aan tijd en er kwamen allerhande projecten tussendoor. Valt allemaal niet mee naast het reguliere leven. Gelukkig ook maar, want er is ontzettend veel nieuwe informatie bijgekomen de laatste jaren.

Afgelopen weekend een eerste start gemaakt met het maken van plattegronden. In het geval van de luchtdoelbatterij die op het eiland stond in 1940 kon ik slechts afgaan op een serie foto's en een summiere kaart, maar het is gelukt! Een luchtfoto uit 1945 bood geen uitkomst, want daar waar de batterij stond (gebouwd in juni 1940) was in december van datzelfde jaar al de Waddenzee. Vijf jaar later lag dit voormalige batterijterrein al ruim 100 meter in het water.

De continue afkalving van het eiland maakt het ontzettend moeilijk om foto's te kunnen plaatsen, maar voor een goed en kloppend verhaal is dit wel van belang. Keer op keer moesten de stellingen steeds verder naar het oosten verhuisd worden. Er kan haast geconcludeerd worden dat er meer werd verhuisd dan dat er oorlog werd gevoerd. Dat valt straks natuurlijk allemaal terug te lezen!

Enkele onderwerpen die behandeld gaan worden:

- Mobilisatie 1939-1940- De Duitse aanval op 10 mei 1940- Marine Flak Batterie Rottum - Scheinwerfer en Leichte Flak op het eiland- Flugwache Rottum- Luchtoorlog en oorlogsslachtoffers

Het is de bedoeling dat het een zeer rijk geïllustreerd boek wordt vol uniek materiaal. Ik werk altijd volgens het principe: wat je leest zie je en wat je ziet lees je. Hierdoor wordt het voor een ieder duidelijk waar het over gaat.

Als iemand nog een uitgever weet die geïnteresseerd zou zijn om deze publicatie uit te brengen, dan hoor ik dat graag!