Eind 2017 kreeg het Oorlogsmuseum Middelstum een bijzonder (en groot!) object geschonken: een zeemijn van Britse makelij uit de Eerste Wereldoorlog. Deze was vermoedelijk tijdens of na deze oorlog aangespoeld ergens aan de kust van Groningen. Na wat omzwervingen is de mijn uiteindelijk in Winsum beland. Hier kreeg de zeemijn een plaats bij Hotel Til, in hartje Winsum.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het voormalige gemeentehuis naast Hotel Til door de Duitsers gevorderd en gebruikt als vliegtuigobservatiepost, een Flugwache genoemd. De soldaten spendeerden hun vrije uurtjes graag in het naastgelegen hotel, en in de eerste paar maanden van de oorlog was dat ook hun verblijfplaats.

In 2018 wist het Oorlogsmuseum Middelstum de hand te leggen op twee fotoalbums van een Duitse militair die op deze Flugwache gelegerd zat. In één van de albums zat een aantal foto’s van Duitse militairen op- en bij een zeemijn. Navraag leerde dat deze foto’s bij Hotel Til genomen waren, en dat de zeemijn –die een jaar eerder aan het museum geschonken was– exact dezelfde zeemijn is als het exemplaar op de foto’s. Dat is toch behoorlijk uniek!