Terwijl de gevechten rondom Delfzijl op 29 april 1945 in de stromende regen in volle hevigheid gaande waren, kreeg het 8th. Field Regiment van de Royal Canadian Artillery om 03:30 uur een bijzondere levering van het hoofdkwartier. Het waren 15.000 propagandapamfletten.

Deze pamfletten zouden met rookgranaten worden afgeschoten. Hiervoor werd de bodemplaat uit de granaten gehaald, de rookvulling verwijderd en vervangen door rollen met elk 200 pamfletten. Vervolgens werden de granaten weer voorzien van de bodemplaat en de ontstekers op tijd ingesteld. In totaal werden er op deze manier 75 rookgranaten gereed gemaakt.

Later in de ochtend, om 11:30 uur om precies te zijn, werden de granaten afgeschoten. Het resultaat: er dwarrelden duizenden pamfletten naar beneden, in en ten noorden van Delfzijl. De pamfletten kwamen op deze manier ook bij de Duitse bezetter terecht. Het doel van deze actie was om de Duitsers zich te laten overgeven.

Het opschrift van de pamfletten luidde:

Aan de verdedigers van de Kessel Delfzijl
Himmler heeft vandaag een onvoorwaardelijke overgave aangeboden om verder onnodig bloedvergieten te vermijden.
Wij Canadezen nemen aan dat jullie hier nog geen weet van hebben.
De oorlog is praktisch voorbij, jullie plicht is gedaan
Stuur een onderhandelaar met een witte vlag om de overgave te laten zien.

Later op de dag, om 19:30 uur, werd er nog eens een groot aantal pamfletten over hetzelfde gebied afgeschoten. Dit waren Safe-Conduct passes. Duitse soldaten die zichzelf wilden overgeven, konden hun Safe-Conduct pass laten zien aan de Canadezen. Vervolgens werden ze krijgsgevangen genomen, maar wel geheel in vrije wil ontwapend en goed behandeld. Bovendien maakte je dan aanspraak op verpleging en, indien nodig, goede hulp van een arts.