SS helm, model M35

Vorig jaar mocht ik een zeer bijzondere schenking ontvangen, namelijk een originele helm van de SS, model M35 met twee plaatjes. De helm heeft meerdere gaten welke zijn veroorzaakt door – vermoedelijk -granaatscherven. Ook staat in het leren binnenwerk een naam genoteerd: R. Poleta, 3 Bataillon, 9. Kompanie. Vaak op deze naam gezocht en ook mijzelf afgevraagd of ik de naam niet verkeerd interpreteerde. Ook zostraks nog weer. Nogmaals de naam opgezocht bij de Duitse gravendienst, zonder resultaat, maar mét suggesties voor namen die er op lijken. Daaruit kwam het volgende resultaat: Foletar, Julius. Bij nader inzien is de P in de helm een F en staat er een punt aan het einde van de achternaam en staat deze punt niet aan het einde van zijn voorletter.

De helm zou zijn achtergebleven in de stad Groningen na de gevechten in april 1945, dat kan natuurlijk, maar dat betekent niet dat de helm toen ook verloren is – blijkt nu. Bij het verder onderzoeken naar Julius Foletar vond ik al snel dat hij ligt begraven op de Duitse militaire begraafplaats te Ysselsteyn. Foletar, geboren op 25 augustus 1919 te Bratislava, Slowakije, sneuvelde op 11 mei 1940 op de Grebbeberg terwijl hij diende onder Hilmar Wäckerle van het 3e Bataillon, 9. Kompanie van de SS-Standarte Der Füher. Hij werd getroffen door ‘Infanterie Geschoß, Kopfschüß’, een treffer in zijn hoofd dus. Dit correspondeert met de gaten in de helm. De aanduiding van de Kompanie en Bataillon, in combinatie met de doodsoorzaak en de gaten in de helm, én tot slot de naam maken het bewijs dat de helm aan Foletar toediende volledig onomstotelijk.

Ik ben blij dat de helm eindelijk toegewezen kan worden aan een persoon, hoe triest of luguber de uitkomst nu ook mag zijn. Het voegt zoveel meer toe wanneer de geschiedenis achter een item bekend wordt.

Op de laatste twee foto's Foletar zijn graf op de Grebbeberg. De helm ligt er zelfs nog voor.