Pinksterfeesten Delfzijl - geschreven op 01-06-202

Het is al even geleden dat ik een verhaaltje schreef over de provincie in oorlogstijd. Nu inspiratie gevonden om eens wat te schrijven over de Pinksterfeesten in Delfzijl, dat dankzij een klein detail in een foto die boekdelen spreekt.

Dit jaar is het de 144e keer dat de Neptunus/Pinksterfeesten in Delfzijl wordt georganiseerd. In den beginne vooral met kermis, net als tegenwoordig. Maar vandaag de dag ook met live muziek, optredens, spel en tal van andere activiteiten.

Afgelopen twee jaar kon het – voor Delfzijl grootse evenement – door de welbekende reden niet doorgaan. Ook in 1940 kon het feest niet doorgaan, hoewel de oorzaak die hieraan ten grondslag lag geenszins was te vergelijken. Op 9 mei 1940, een dag voor de Duitse inval in Nederland besloot het gemeentebestuur van de Gemeente Delfzijl het Neptunusfeest niet door te laten gaan wegens ‘de thans heerschende toestanden’, daarmee doelend op de dreigende oorlogssituatie.

Achteraf een goede beslissing geweest, want een dag later werd Nederland dus bezet. Een van de eenheden die vrij kort na de inval (tijdelijk) in Delfzijl kwam te liggen was het Minenräumschiff 11 (MRS 11). Dit schip, een zgn. moederschip voor kleine mijnenvegers deed op 27 juni 1940 Delfzijl aan. Het schip was uitgerust met motorpinassen (kleine motorbootjes) en moesten langs de kust zeemijnen onklaar maken. De reden van de komst van dit schip was zodat ze tijdelijk versterking konden verlenen aan de luchtdoelbatterij ‘Batterie Delfzijl’. Ze leenden 2 -2cm. Flak kanonnen uit om de zoeklichtstellingen van Batterie Delfzijl te kunnen beschermen tegen vijandelijke laagvliegers.

In afwachting van het terugkrijgen van de twee kanonnen bleef het schip in de haven van Delfzijl liggen. De manschappen kwamen regelmatig aan land en bezochten de lokale kroeg, waaronder Hotel Emden nabij de Grote Waterpoort. De poort, een restant uit de tijd dat Delfzijl nog een vesting was, verbond het centrum met het havengebied. De haven kon enkel nog met een Ausweis betreden worden en bij de doorgang stond een schildwacht die hierop moest controleren.

De soldaten van MRS 11 moesten deze poort ook passeren en lieten zichzelf fotograferen terwijl ze het centrum van Delfzijl betraden. Op de foto is op de rechtermuur van de poort een poster te zien van de Pinksterfeesten. Een feest dat door de oorlog geen doorgang kon vinden, toch bijzonder dat de poster na zo’n lange tijd in de buitenlucht zo goed bewaard was gebleven.