Ernst Debus 1922-1992

Ernst Debus werd op 12 mei 1922 geboren te Schlierbach, Zuid-Duitsland. Op latere leeftijd ging hij naar de Volksschule en kwam bij zijn vader in de leer als schoenmaker.  

Ernst werd op 28 juni 1941 als Gefreiter (rang) geplaatst in Batterie Delfzijl. Hier werd hij wegens zijn voorgaande cursussen ingedeeld als bemanningslid van de vuurleiding (Leitstand). Van hieruit werd het geschut geleid naar de geallieerde doelen. De ruimte hiervoor bevond zich in het oude badhuis in het midden van de Batterie.

Na tien maand kreeg hij een functie op de afstandsmeter (Entfernungsmesser). De stap was niet zo groot (letterlijk en figuurlijk), deze was namelijk direct vanuit de Leitstand via een trapje aan de buitenkant te bereiken. Middels de afstandsmeter kon de hoogte, afstand en snelheid van een eventueel doel bepaald worden. Allemaal cruciale gegevens voor het luchtdoelgeschut. Op 12 november 1943 werd Ernst vanuit de Batterie overgeplaatst naar elders, waar is onbekend. Uiteindelijk is hij krijgsgevangen genomen en werd al op 13 juli 1945 vrijgelaten.

Ernst Debus had in de decennia die daarop volgden een zeer succesvolle carrière. Zo werd hij in maart 1951 benoemd tot burgemeester van de Landkreis Biedenkopf. Hij was toen slechts 28 jaar en de jongste burgermeester van die gemeente ooit. Tussentijds was hij ook nog werkzaam bij een fabrikant van broeikassen. Vanaf 1967 was hij Posthalter tot de sluiting van het kantoor in 1972. Daarna ambtenaar bij de gemeente Hartenrod en in 1974 was hij hoofd bij de Großgemeinde Bad Endbach. Verder was hij nog betrokken bij het gerecht, bestuurslid van de jagersvereniging en voorzitter van de bosbouw. Voor zijn werk werd hij viermaal onderscheiden. Op 1 juli 1982 werd Debus plotseling ziek en moest hierdoor zijn taken stoppen, een vervroegd pensioen volgde. Tien jaar later overleed hij.

Het nalatenschap van Ernst Debus, bestaande uit foto’s, een wandbord, boekenlegger en een Namenverzeichnis zijn in 2020/2021 geschonken door zijn zoon Hans-Hennig.