Tekst: Eemskrant, foto's: Oorlogsmuseum Middelstum

Oorlogsmuseum Middelstum ontvangt indrukwekkende maquette van onderduikwoning

Middelstum – Het Oorlogsmuseum in Middelstum heeft onlangs een bijzondere toevoeging gekregen in de vorm van een maquette van de villa ‘Zonnehoek’ aan de Brouwerslaan. Deze indrukwekkende maquette is in bruikleen gegeven door Henk Horlings, de maker ervan. De villa ‘Zonnehoek’ diende van december 1939 tot 11 februari 1944 als onderduikadres voor de gebroeders Gootjes uit Baflo.

De tragische gebeurtenissen die zich in deze onderduikwoning hebben afgespeeld, zijn van grote historische waarde. Door verraad werden de broers ontdekt, waarna de Sicherheitsdienst van Groningen een inval deed. Een hevig vuurgevecht ontstond tussen de broers en de Duitse troepen. Tijdens de confrontatie werd Klaas Bos, de eigenaar van de woning en onderduikverlener, in de portiek van zijn huis neergeschoten. Hij overleed een dag later in een ziekenhuis in Groningen. Ondertussen wisten de broers te ontsnappen uit de villa, maar na een langdurig vuurgevecht werden ze uiteindelijk in een weiland achter de molen in Middelstum doodgeschoten. Trijntje Bos-Terpstra, de vrouw van Klaas Bos, werd gevangengenomen en kwam in 1945 om het leven in kamp Büchenwald.

Het aangrijpende oorlogsverhaal van Middelstum kon tot op heden niet volledig verteld worden in het museum, omdat er een tastbaar element ontbrak. Dankzij de maquette kan dit verhaal nu ook aan de volgende generaties worden doorgegeven. Het Oorlogsmuseum Middelstum is verheugd met deze waardevolle aanwinst en ziet het als een belangrijke stap om de geschiedenis levend te houden.

De maquette zal binnenkort te bewonderen zijn in het Oorlogsmuseum Middelstum, waar bezoekers een kijkje kunnen nemen in dit stukje geschiedenis en de impact van de Tweede Wereldoorlog op de regio kunnen ervaren.

https://www.eemskrant.nl/oorlogsmuseum-middelstum-ontvangt-indrukwekkende-maquette-van-onderduikwoning/


Woensdag 17 mei - Rottumeroorlog - Dablad van het Noorden


Zondag 30 april  - Het museum in Hart van NederlandZondag 1 mei  - Niet weggooien!

De ‘Niet weggooien’ tour in de provincie Groningen eindigde gisteren in het Oorlogsmuseum Middelstum. In de twee dagen ervoor was deze landelijke actie al gaande in het Scheepvaartmuseum te Groningen en een dag later in het Victorymuseum te Grootegast.

Om stipt 13:00 kwamen de eerste mensen al langs om spullen, vooral documenten te laten zien of af te geven. Alle gegevens en verhalen werden minutieus genoteerd door Els Zwerver met hulp van Sanne Meijer en Karlijn Donders van het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Geert Volders van de Stichting Folkingestraat Synagoge en ik waren benoemd tot expert en hielpen de bezoekers zo goed als dat ging. Door de drukte viel dat niet altijd mee, maar natuurlijk is het gelukt! Het werd een fantastische middag die zo rond 16:00 werd afgesloten. Na een korte nabespreking en een voldaan gevoel ging een ieder weer huiswaarts.

En dan natuurlijk het doel: spullen die niet worden weggegooid. Dat waren er nogal wat, uren lees- en kijkplezier! Naast een prachtige trommel voor Welfare Biscuits en een knijpkat met bijzonder verhaal was het vooral papierwerk wat werd binnengebracht. Verschillende nalatenschappen, allen uit de omgeving, wisten hun weg naar het museum te vinden. Hoofdzakelijk documentatie van Uithuizen en Appingedam, maar ook Middelstum, Veendam en de stad waren vertegenwoordigd in de vorm van persoonsbewijzen, bevrijdingsfoto's, kranten en documenten.

Het verslag hiervan komt op een later moment, teveel om op te noemen met alle bijbehorende verhalen. Wat er wel alvast is zijn de foto’s van alle verkregen spullen. Dus binnenkort meer hierover!


Zondag 17 april - De eerste open dagen van 2022

De eerste twee open dagen van 2022 zijn alweer een feit. Met ca. 80 bezoekers en fantastisch weer mag er niet geklaagd worden, en dat doen we dan ook maar niet! Een zeer gevarieerd publiek kwam een kijkje nemen. Van kinderen tot mensen die de oorlog bewust hebben meegemaakt. En van Middelstumers tot een man uit Canada die even terug ging naar de plaatsen waar zijn familie ooit gewoond heeft. Bijzonder!

Een gevarieerd publiek brengt ook gevarieerde giften met zich mee! Hieronder een opsomming van hetgeen geschonken is afgelopen twee dagen:

Embleem voor een waarnemer van de Marineluchtvaartdienst, pre-1940Compleet gevuld boek met ‘sigarettenplaatjes’ van het Duitse leger uit de jaren 30Persoonsbewijzen en een oorlogszakboekje van de familie Schrik uit SappemeerPersfoto’s van de Grebbeberg kort na de gevechtenAantal boekjesEen Duitse 6x30 Dienstglas met lederen kokerKarbidlamp van het merk Lucas En tot slot nog een paar Canadese emblemen gekocht

Aan een ieder die heeft bijgedragen aan het succes van dit weekend, hartelijk dank! Op 4 en 5 mei zal het museum weer geopend zijn. We hopen u dan te mogen verwelkomen!


Dinsdag 8 februari - De Gelderlander


22-07-2021 - https://reportersonline.nl/oorlogsmuseum-middelstum-vernieuwd-een-impressie/


19-07-2021 - De eerste open dagen

Wat een geweldige twee dagen waren dit. Het begon op zaterdagmorgen, de eerste bezoekers zaten al vanaf 10:10 in de auto te wachten om naar binnen te kunnen (had het zelf niet direct door), en bij klokslag half 11 kwamen zij dan ook de auto uitgestapt en tegelijkertijd kwamen ook andere mensen het museum binnen.

Druppelsgewijs liep het de hele dag door en de variatie aan publiek was groot. Jong en oud, van dichtbij en ver weg (Noordwijk, Kampen, Ameland, Franeker). Iedere bezoeker had één overeenkomst: allen waren zeer enthousiast over de uitbreiding/verbouwing en natuurlijk de collectie! Een fijn stukje waardering voor het werk van mijn vader (de vitrinebouwer) en ook voor mijzelf als trotse eigenaar van het museum. Mijn vrouw en moeder voorzagen ondertussen de bezoekers van een kop koffie en zo nu en dan gaf de vrouw ook uitleg, en dat deed ze goed! We sloten de dag om 17:00 af met een totaal van 65 bezoekers. Een mooie en interessante eerste dag met bijzondere ontmoetingen en verhalen!

Op de tweede dag kwamen de eerste geïnteresseerden even na half 11 binnen. In zeer korte tijd was het museum – ‘corona-technisch’ – vol en moesten de mensen even buiten blijven wachten tot er weer ruimte was. Voor 12 uur waren we de 50 bezoekers al gepasseerd. Een rustmomentje daarna kwam er ook niet, dit in tegenstelling tot de zaterdag waar het tussen 12:00 en 13:00 even rustig was. Er kwam nog een delegatie van het Bunkermuseum Terschelling om al het bijzonders te aanschouwen en verder kwamen er nog vele anderen, waaronder nog een man die bewust de bevrijding van Groningen heeft meegemaakt. Rond 16:00 waren de laatste, van de totaal 85 bezoekers, weg en hiermee kwamen wij en het museum weer in ruststand. Eveneens een dag met interessante ontmoetingen.

Dat het museum door velen wordt gewaardeerd bleek ook wel uit de vele giften; een bijzondere dankbrief aan een Delfzijlster voor spionageactiviteiten ten behoeve van verzetsgroep Het Zwaantje te Delfzijl, wrakdelen van een Duits vliegtuig die op Ameland gecrasht is, bevrijdingsblik, huwelijksfelicitatiekaartjes van de Luftwaffe in Winsum, instructieplaatjes van een Amerikaanse onderzeeër en verder nog enkele speldjes, schouderstukken, kruitzakjes en een Duitse eetketel van een jonge verzamelaar uit Veendam.

Ook vanmorgen nog weer bezoek gehad van een echtpaar uit Ter Apel die een wel hele bijzondere (en obscure) schenking hadden, namelijk twee boeken met handtekeningen van hooggeplaatste Duitsers. Hoe het uiteindelijk bij hun terecht kwam is boekwaardig! Hierover later in de week meer…


11-07-2021 - https://www.dvhn.nl/groningen/Een-zeemijn-uit-Winsum-Duits-schilderij-van-hangende-keukens-in-Appingedam-en-Duits-porselein-oorlogsmuseum-Middelstum-was-vanwege-corona-sinds-september-dicht-maar-opent-na-forse-uitbreiding-nu-weer-de-deuren.-Porselein-tekent-ook-de-kne-26933797.html?fbclid=IwAR1enX_sdBsyH2FbYcdceqFQ4aD3Agdom_ka_Xt63kk78GqL0q9ETthDb3U


20-06-2021 - Open dagen juli 2021

Eindelijk.. na driekwart jaar en een intensieve verbouwing kunnen de deuren van het museum worden geopend. Dat het museum in de afgelopen maanden niet open mocht kwam ivm. de verbouwing goed uit, maar inmiddels zijn we wel weer aan bezoekers en hun interesse toe!

Op zaterdag 17, zondag 18 juli én zaterdag 31 juli is het museum geopend van 10:30 tot 17:00. Het museum bevindt zich nog steeds aan de Oude Schoolsterweg 24 te Middelstum.18-01-2021 - Groot nieuws!

Het zat er al een tijdje aan te komen: uitbreiding van het museum!

De collectie groeit en groeit en de collectiestukken worden ook steeds groter. Gelukkig is mijn vader wederom bereid om een ruimte van ca. 30m² in de woning op te geven ten behoeve van het museum. Zelf heeft hij hier in het verleden een soort van museum opgericht voor de motorclub die we destijds nog hadden. Vele museumbezoekers die wat langer bleven zitten tijdens een open dag en met mijn vader in gesprek raakten hebben hier ook al eens een kijkje mogen nemen.

Deze ruimte sluit aan op de laatste uitbreiding van het oorlogsmuseum en zal binnenkort een verbouwing ondergaan. Nieuw dak, tussenmuur verwijderen, houten vloer leggen en dan uiteindelijk vitrinekasten en misschien zelfs wel een diorama!

Hierdoor is een afspraak voor bezoek in de aankomende maanden niet mogelijk. We hopen u in het voorjaar weer te treffen in het museum!

De foto toont de huidige situatie.

02-01-2021 - https://www.rtvnoord.nl/nieuws/775978/Bouwtekeningen-Delfzijlster-vuurtoren-teruggevonden

14-10-2020 - https://www.rtvnoord.nl/nieuws/751992/Eigenaar-oorlogsmuseum-vindt-opnieuw-oorlogsschade-in-zijn-huis

10-10-2020 - https://www.rtvnoord.nl/nieuws/750793/Veel-meer-Duitsers-in-Groningen-gesneuveld-tijdens-oorlog-dan-gedacht

01-11-2019 -  https://magazines.defensie.nl/defensiekrant/2019/22/06_rubriekwoii_22