22-07-2021 - https://reportersonline.nl/oorlogsmuseum-middelstum-vernieuwd-een-impressie/


19-07-2021 - De eerste open dagen

Wat een geweldige twee dagen waren dit. Het begon op zaterdagmorgen, de eerste bezoekers zaten al vanaf 10:10 in de auto te wachten om naar binnen te kunnen (had het zelf niet direct door), en bij klokslag half 11 kwamen zij dan ook de auto uitgestapt en tegelijkertijd kwamen ook andere mensen het museum binnen.

Druppelsgewijs liep het de hele dag door en de variatie aan publiek was groot. Jong en oud, van dichtbij en ver weg (Noordwijk, Kampen, Ameland, Franeker). Iedere bezoeker had één overeenkomst: allen waren zeer enthousiast over de uitbreiding/verbouwing en natuurlijk de collectie! Een fijn stukje waardering voor het werk van mijn vader (de vitrinebouwer) en ook voor mijzelf als trotse eigenaar van het museum. Mijn vrouw en moeder voorzagen ondertussen de bezoekers van een kop koffie en zo nu en dan gaf de vrouw ook uitleg, en dat deed ze goed! We sloten de dag om 17:00 af met een totaal van 65 bezoekers. Een mooie en interessante eerste dag met bijzondere ontmoetingen en verhalen!

Op de tweede dag kwamen de eerste geïnteresseerden even na half 11 binnen. In zeer korte tijd was het museum – ‘corona-technisch’ – vol en moesten de mensen even buiten blijven wachten tot er weer ruimte was. Voor 12 uur waren we de 50 bezoekers al gepasseerd. Een rustmomentje daarna kwam er ook niet, dit in tegenstelling tot de zaterdag waar het tussen 12:00 en 13:00 even rustig was. Er kwam nog een delegatie van het Bunkermuseum Terschelling om al het bijzonders te aanschouwen en verder kwamen er nog vele anderen, waaronder nog een man die bewust de bevrijding van Groningen heeft meegemaakt. Rond 16:00 waren de laatste, van de totaal 85 bezoekers, weg en hiermee kwamen wij en het museum weer in ruststand. Eveneens een dag met interessante ontmoetingen.

Dat het museum door velen wordt gewaardeerd bleek ook wel uit de vele giften; een bijzondere dankbrief aan een Delfzijlster voor spionageactiviteiten ten behoeve van verzetsgroep Het Zwaantje te Delfzijl, wrakdelen van een Duits vliegtuig die op Ameland gecrasht is, bevrijdingsblik, huwelijksfelicitatiekaartjes van de Luftwaffe in Winsum, instructieplaatjes van een Amerikaanse onderzeeër en verder nog enkele speldjes, schouderstukken, kruitzakjes en een Duitse eetketel van een jonge verzamelaar uit Veendam.

Ook vanmorgen nog weer bezoek gehad van een echtpaar uit Ter Apel die een wel hele bijzondere (en obscure) schenking hadden, namelijk twee boeken met handtekeningen van hooggeplaatste Duitsers. Hoe het uiteindelijk bij hun terecht kwam is boekwaardig! Hierover later in de week meer…


11-07-2021 - https://www.dvhn.nl/groningen/Een-zeemijn-uit-Winsum-Duits-schilderij-van-hangende-keukens-in-Appingedam-en-Duits-porselein-oorlogsmuseum-Middelstum-was-vanwege-corona-sinds-september-dicht-maar-opent-na-forse-uitbreiding-nu-weer-de-deuren.-Porselein-tekent-ook-de-kne-26933797.html?fbclid=IwAR1enX_sdBsyH2FbYcdceqFQ4aD3Agdom_ka_Xt63kk78GqL0q9ETthDb3U


20-06-2021 - Open dagen juli 2021

Eindelijk.. na driekwart jaar en een intensieve verbouwing kunnen de deuren van het museum worden geopend. Dat het museum in de afgelopen maanden niet open mocht kwam ivm. de verbouwing goed uit, maar inmiddels zijn we wel weer aan bezoekers en hun interesse toe!

Op zaterdag 17, zondag 18 juli én zaterdag 31 juli is het museum geopend van 10:30 tot 17:00. Het museum bevindt zich nog steeds aan de Oude Schoolsterweg 24 te Middelstum.18-01-2021 - Groot nieuws!

Het zat er al een tijdje aan te komen: uitbreiding van het museum!

De collectie groeit en groeit en de collectiestukken worden ook steeds groter. Gelukkig is mijn vader wederom bereid om een ruimte van ca. 30m² in de woning op te geven ten behoeve van het museum. Zelf heeft hij hier in het verleden een soort van museum opgericht voor de motorclub die we destijds nog hadden. Vele museumbezoekers die wat langer bleven zitten tijdens een open dag en met mijn vader in gesprek raakten hebben hier ook al eens een kijkje mogen nemen.

Deze ruimte sluit aan op de laatste uitbreiding van het oorlogsmuseum en zal binnenkort een verbouwing ondergaan. Nieuw dak, tussenmuur verwijderen, houten vloer leggen en dan uiteindelijk vitrinekasten en misschien zelfs wel een diorama!

Hierdoor is een afspraak voor bezoek in de aankomende maanden niet mogelijk. We hopen u in het voorjaar weer te treffen in het museum!

De foto toont de huidige situatie.

02-01-2021 - https://www.rtvnoord.nl/nieuws/775978/Bouwtekeningen-Delfzijlster-vuurtoren-teruggevonden

14-10-2020 - https://www.rtvnoord.nl/nieuws/751992/Eigenaar-oorlogsmuseum-vindt-opnieuw-oorlogsschade-in-zijn-huis

10-10-2020 - https://www.rtvnoord.nl/nieuws/750793/Veel-meer-Duitsers-in-Groningen-gesneuveld-tijdens-oorlog-dan-gedacht

01-11-2019 -  https://magazines.defensie.nl/defensiekrant/2019/22/06_rubriekwoii_22