Vrachtwagenongeluk bij Heiligerlee, 13 mei 1940

Op 12 mei 1940, de derde dag na de Duitse inval in Nederland was een vrachtwagen van de 6. Marine-Kraftfahr-Kompanie Wilhelmshaven vanuit Duitsland onderweg naar Nederland. Op deze vrachtwagen zaten 25 Duitsers onder leiding van Kapitänleutnant Röhrich. Zij hadden tot doel om in Delfzijl de Hafen/Küstenuberwachungsstelle op te richten. Deze instelling van de Kriegsmarine had de taak om de binnenwateren en kust tot aan Harlingen toe te controleren en te beveiligen.

In de avond van 12 mei namen ze een stop in Winschoten om vervolgens een dag later, op 13 mei 08:00 hun reis te vervolgen. Ze konden namelijk niet rechtstreeks naar Delfzijl omdat praktisch alle bruggen waren gesprongen richting het havenstadje. Om die reden werd een omleidingsroute ingesteld via de stad Groningen.

Hun reis ging via het Winschoterdiep richting Groningen. Deze weg was deels verhard, maar het deel bij Heiligerlee was slechts een zandpad. Op een gegeven moment raakte ter hoogte van steenfabriek De Concurrent de vrachtwagen in het Winschoterdiep door een gat in de weg. Het geheel kiepte om en kwam op de kop in het water te liggen. Bijna de gehele bemanning kwam met de schrik vrij behalve de chauffeur en zijn bijrijder. Met grote moeite konden zij gered worden. Röhrich had inmiddels contact gehad met de Ortskommandantur in Groningen voor extra hulp. Met spoed kwam een officier van deze instelling samen met een Nederlandse arts naar het ongeluk. De arts maakte zich ernstig zorgen over de toestand van de twee mannen en diende er op aan dat ze zo snel mogelijk naar het ziekenhuis in Winschoten toegingen. Vooral de toestand van de 22-jarige bestuurder, Matrose Hinrich Meyer uit Delmenhorst werd waarneembaar slechter. Hij kreeg een bloeding in de long. Slechts een kwartier na aankomst in het ziekenhuis overleed hij aan de gevolgen hiervan. Meyer werd op donderdag 16 mei 1940 begraven op de Algemene Begraafplaats in Winschoten. Hinrich was het derde Duitse oorlogsslachtoffer van de provincie.

De overige bemanning werd overgezet op een Bremer-Autobus. Met vier uur vertraging kwamen de toen nog 23 man om 16:55 aan in Groningen, hier werd de bus omgeruild wegens schade en vervolgens ging de reis richting Delfzijl. Aankomst daar was om 18:10, ook later dan gepland want hun derde bus vertoonde ook regelmatig gebreken. Hier zouden ze zich gaan samenvoegen met de sinds 11 mei gestationeerde Ortskommandantur 510.

De gezonken vrachtwagen zou later opgetakeld worden, maar de hefboom waarmee dit diende te gebeuren was eerst nog nodig in Nieuweschans voor brugreparatie. Het scheepvaartverkeer ondervond verder geen hinder waardoor de noodzaak er ook nog niet was.

Duitse soldaten proberen Hinrich en zijn compagnon uit de vrachtwagen te redden. Polizei Wachtmeister Bente van de Marine Küstenpolizei kijkt toe. Loods op de achtergrond behoort toe aan steenfabriek De Concurrent. 

De Algemene Begraafplaats in Winschoten. Rechts ligt Hinrich Meyer. Links is het graf van Helmut Buntin. Helmut werd op 10 mei 1940 door zijn hoofd geschoten door een Nederlandse militair tijdens schermutselingen in Winschoten. 

Overlijdenskaartje van Hinrich Meyer (Ancestry.com)